Bahan2 :
1 pek fettuccine* (direbus dan disejukkan)
2-3 sudu besar tepung gandum (jika nak pekat, lebihkan)
1 pek sosej
1 tangkai daun ketumbar (dicincang halus)
1/2 batang lobak merah (dipotong julienne atau batonnet *jalur)
1 tin susu cair/ susu segar / krim
7-8 tangkai cili padi* (dipotong halus)
2-3 ulas bawang putih (dicincang halus)
keju cheddar (ikut selera)
garam dan lada hitam secukup rasa
minyak
butter
p/s: * boleh juga ditukar kpd chili flake, paprika atau chili powder....
Cara2 :
panaskan kuali bersama minyak dan sedikit butter
tumis cili padi dan bawamg putih sehingga naik bau
masukkan tepung gandum dan tumis sehingga garing
masukkan susu dan kacau rata
masukkan sosej dan lobak merah
kacau sehingga susu mendidih
masukkan keju, daun ketumbar dan bahan perasa
kacau sehingga sebati dan kuah menjadi sedikit pekat
hidang apabila kuah menjadi pekat
p/s : fettuccine juga boleh ditumis sekali kedalam kuah ketika proses memasak...
selamat mencuba....
-TERUKIR DI BINTANG-
0 comments:
Post a Comment