express choc tiramisu...
bahan2:
500 gm cream cheese
500 ml whipping cream
1 tbl sp gelatin (rendam dlm air panas)
air coffee/nescafe sejuk no sugar (cukup2 rasa)
nescafe
cooking choc (double boiled + butter)
1 pkt lady finger/ roti kok
5tbl sp gula
serbuk koko (diayak)
cara2:
pukul cheese ngn gula smpi kembang n sebati,,,
masukkan serbuk nescafe/coffee ke dalam adunan (nak pahit ltk bnyk)...
masukkan cream...
pukul jgn terlalu lama...
agak2 da sebati masok gelatin ...
pukul sekejap lg utk sebatikan gelatin...
pukul sekejap lg utk sebatikan gelatin...
*tuang dan ratakan 1/3 adunan ke dalam loyang (klaw boleh yg jenis boleh bukak2 uh)...*
**celupkan biskut ke dalam air coffee td dan susun atas adunan menjadi 1 lapisan..**
***tuang coklat ke atas lapisan biskut...***
ulang * ** ***
ulang *
dan taburkan serbuk koko di atas kek...
sejukkan dlm peti ais 4-5 jam sebelum dihidang...
best left overnight in chiller b4 serve
sejukkan dlm peti ais 4-5 jam sebelum dihidang...
best left overnight in chiller b4 serve
siap...
:)
0 comments:
Post a Comment